Door naar hoofdinhoud
nl
Mirelle Hoogervorst

Mirelle Hoogervorst

country_flag
Joined
contact met lesaanbieder

Over Deze Les

Mijn lessen zijn gebaseerd op de klassieke hatha yoga.

Dit is een geheel van houdingen en ademoefeningen om het lichaam soepel en sterk te maken en te houden. Het brengt evenwicht; in spanning en ontspanning, in lichaam en geest. En die evenwichtigheid geeft rust.

Als je in het dagelijks leven veel aan een bureau zit, dan breng je veel tijd door in dezelfde houding. Je zet jezelf als het ware vast in een bepaalde houding. Hierdoor kan spanning zich op bepaalde plaatsen in je lichaam vastzetten, en wordt je op andere plaatsen in je lichaam minder sterk omdat je ze onvoldoende gebruikt. Door het beoefenen van yoga wordt je je hier van bewust en krijg je een ingang hier iets mee te doen. Dit geldt ook als je in het dagelijks leven veel moet staan of tillen.

Je lichaam vormt zich naar wat je ermee doet. En dit heeft invloed op hoe je je voelt en wie je bent. Omgekeerd heeft veel stress in je dagelijks leven weer invloed op je lichaam. Door het beoefenen van hatha yoga wordt je je meer bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest en krijg je een ingang om ze in balans te brengen.

Een groepsles begint meestal met een aantal staande houdingen. Houdingen worden dynamisch opgebouwd en ook langer statisch aangehouden. Daarna doen we zittende en liggende houdingen. We sluiten af met een eindontspanning, doorgaans liggend op de rug. Alle richtingen waarin de wervelkolom kan bewegen komen in de les aan de orde. Ademoefeningen en meditatieve aandacht zijn in de les geïntegreerd, en vormen zo met de houdingen een geheel.

We gaan niet op ons hoofd staan (in ieder geval niet de eerste les…) of onze benen in de knoop leggen. Je hoeft niet superfit of superlenig te zijn. Wie gezond is kan meedoen. En heb je iets waar je rekening mee moet houden, overleg dan met mij. Vaak is heel veel wel mogelijk. In de les oefent ieder zijn eigen mogelijkheden. Niet de houding zelf, maar de reis er naar toe is waar het om gaat.

+ Meer info
Mirelle Hoogervorst
Vrouw 48 y.o.

Mijn lessen zijn gebaseerd op de klassieke hatha yoga. Deze vorm van yoga past bij mij omdat het heel puur is, zonder overbodige toeters en bellen laat ervaren waar het om gaat. Ik geef ik les in Zuilen, in het Vorstelijk Complex/Buurthuis de Beatrix. We maken als het kan gebruik van de danszaal, een prettige en ruime zaal met houten vloer op de begane grond. Ik geef les in vaste groepen van ongeveer 12 personen. Daardoor ontstaat een vertrouwde sfeer en is er persoonlijke aandacht. Bij mooi weer geef ik ook een aantal buitenlessen, in het gras aan de Vecht. Omdat de plek zo mooi is en het heel fijn is om buiten yoga te doen.

Ruim vijftien jaar geleden begon ik met yoga. Eerst thuis, maar al snel ben ik yogalessen gaan volgen omdat de begeleiding van een goede docent heel waardevol is. Langzaam aan kwam yoga mijn leven binnen. Ik ging het missen als ik niet aan yoga deed en kreeg belangstelling voor ayurveda, een Indiase gezondheidsleer en verwant aan yoga. Yoga bracht mij terug bij mijzelf, in yoga kon ik zijn wie ik ben.

Ik wilde meer weten en ben de docentenopleiding bij Saswitha in Bilthoven gaan doen. In 2007 haalde ik mijn bevoegdheid om les te gaan geven en ben dat vanaf dat moment ook gaan doen. Ik stopte met mijn werk in de financiële dienstverlening en maakte van mijn passie mijn beroep. Na de specialisaties “yoga voor doelgroepen” en “chakrapsychologie”, en verschillende modules zoals ademtherapie en ayurvedische massage, heb ik in 2014 met het afronden van mijn scriptie de docentenopleiding afgerond. Ik ben nog lang niet uitgeleerd, en blijf lessen bij collega’s en nascholingen volgen. Dit is overigens ook een vereiste van de Vereniging Yogadocenten Nederland waarbij ik aangesloten ben.

Ik laat mij inspireren door wat op mijn pad komt, zo vind je soms invloeden van dru- of ashtangayoga in mijn lessen. Op dit moment volg ik lessen bij Shyamji Bhatnagar en ben ik in opleiding tot TRE provider. Mijn passie voor yoga is alleen maar gegroeid, en met dankbaarheid geef ik dit graag door.

+ Meer info
Venue

NL, Utrecht, Vechtoever 49
NL, Utrecht, Vechtoever 49